Wrek, Not Work: retrospectieve Olivier Deprez

Curatoren: Géraldine David en Jan Baetens

Olivier Deprez, geboren in Binche in 1966 maar al jaren werkzaam in de Gard, is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het moderne kunstenaarsboek. In de traditie van Franse Masereel, wiens beeldtaal hij radicaal verderzet, combineert hij de techniek van de houtsnede met de verhalende insteek van het beeldverhaal, waar hij samen met de Belgisch-Europese groep Frémok een nieuwe richting aan heeft gegeven, bijvoorbeeld in zijn werk Het Slot (naar Franz Kafka).
De tentoonstelling omvat ongeveer werken en wordt getoond in een speciaal door de kunstenaar ontworpen scenografie. Ze is de eerste retrospectieve van deze uitzonderlijke kunstenaar.
De expo geeft een overzicht van alle aspecten en periodes van het werk van Olivier Deprez : gravures, tekeningen, teksten, schilderijen, video, animatie, en natuurlijk ook strips, want dat medium blijft de fundamentele horizon van zijjn multidisciplinaire experimenten. Ze toont ook de verschillende invloeden, visueel en plastisch maar ook literair en poëtisch, die Olivier Deprez blijven inspireren. Ze onderstreept ook het belang van de samenwerking met anderen. Vele werken van Deprez komen immers tot stand in dialoog met andere kunstenaars of schrijvers. Een bijzondere plaats wordt hierbij ingeruimd voor het boek en de film die hij maakte met Adolpho Avril, een outsider artist met wie Deprez reeds vele jaren samenwerkt in het kader van de gemengde workshops van “la S” in Vielsalm.
De titel van de expo verwijst naar het nieuwe opus magnum van Olivier Deprez, Wrek, een meertalige variatie op begrippen als “werk” en “proces”: het is een creatie in wording die eind zal verschijnen maar waarvan de Wittockiana reeds een verbluffende enscenering toont. Wrek is zowel een verruiming als een verdieping van de verteltechniek in houtsneden, nu aangepast aan het digitale tijdperk en de bijhorende cultuur van remix en recyclage.
De scenografie van de tentoonstelling is opgebouwd rond de handpers die het startpunt is van het hele werk van Olivier Deprez. De ruimte die zo gecreëerd wordt zorgt voor de fusie van de verbeeldingswereld van de kunstenaar en de magie van een museum dat volledig om het boek als medium en object draait.
Bibliotheca Wittockiana
Bemelstraat 23
1150 Sint-Pieters-Woluwe
5 € volwassenen, 3 € senioren
à partir de 9 ans

Mardi: de 10:00 à 17:00
Mercredi: de 10:00 à 17:00
Jeudi: de 10:00 à 17:00
Vendredi: de 10:00 à 17:00
Samedi: de 10:00 à 17:00
Dimanche: de 10:00 à 17:00

Cet évènement est terminé. Pour retrouver ce même évènement prochainement, faites une recherche sur le site.

Que faire à Bruxelles dans votre flux Facebook:

Newsletter

Inscrivez-vous à notre newsletter pour être tenu au courant des activités et des sorties près de chez vous:

Dans la même catégorie:

Geneviève Asse - Une fenêtre sur le livre
(Du 19 septembre 2021 au 30 janvier 2022 - Woluwe-Saint-Pierre)
Parcours « Arts visuels de la Grande Guerre »
(Bruxelles)
Musée Art & Histoire- collections permanentes
(Bruxelles)
Before Time Began
(Du 22 octobre 2021 au 29 mai 2022 - Bruxelles)
Médaillons - Miniatures sur verre
(Du 1er juillet au 31 décembre - Bruxelles)