Het Riolenmuseum is gevestigd in de twee voormalige tolhuisjes van de Anderlechtsepoort. Je gaat binnen via het ene en komt buiten via het andere. Ertussenin bezoek je verschillende zalen en wandel je ondergronds langs de Zenne en in de rioolcollector van de Bergensesteenweg. Het museum dompelt bezoekers onder in reële omstandigheden en biedt hun een concrete ervaring voor alle zintuigen van een grotendeels onbekend deel van de stad: het deel onder de grond. Het is echter veel meer dan een verrassende wandeling door de ingewanden van Brussel ! Met tal van maquettes, films, voorwerpen en anekdotes belicht het museum de geschiedenis van de Zenne.
Tot 2007, het jaar waarin de waterzuiveringsinstallatie van Brussel-Noord in gebruik werd genomen, kwam ons afvalwater nog zonder voorafgaande zuivering in de rivier terecht. Een bezoek aan het museum maakt het werk van de mensen in deze ondergrondse wereld tastbaar en zichtbaar: de manier waarop de riolen worden aangelegd en hersteld, de middelen om overstromingen te bestrijden en de gevaren die gepaard gaan met het beroep van rioolwerker. De rioolwerkers zijn trouwens vanaf het begin betrokken geweest bij het opzetten van het museum. Sommigen onder hen zijn er bovendien aan de slag als onthaalmedewerker en vertellen graag bijzondere anekdotes. Op die manier willen ze ook hun ervaring doorgeven aan het publiek, dat zich vaak niet bewust is van de gevaren van deze ondergrondse wereld. Het museum wil bezoekers iets bijbrengen over de watercyclus en uitleggen waarom het belangrijk is om zorg te dragen voor ons ‘blauwe goud’.
Daarnaast is in het Riolenmuseum een collectie bijzondere voorwerpen te zien die essentieel zijn om het werk onder de grond te begrijpen. Dankzij hun rijke geschiedenis geven ze een idee van de risico's die rioolwerkers lopen om ons netwerk van afvalwater draaiende te houden. Verder speelt het museum ook een belangrijke geschiedkundige rol door getuigenissen van rioolwerkers te verzamelen. Deze geluidsarchieven bieden een kijk op de veranderende technieken, uitdagingen en werkomstandigheden van de rioolwerkers.
Mardi: de 10:00 à 17:00 Mercredi: de 10:00 à 17:00 Jeudi: de 10:00 à 17:00 Vendredi: de 10:00 à 17:00 Samedi: de 10:00 à 17:00 Dimanche: de 10:00 à 17:00